注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

No pain no gain

建筑设计>>hjl891212 flickr>harrywong891212

 
 
 

日志

 
 
关于我

lifestyle 建筑 设计 摄影 大混集

网易考拉推荐

关于人名与国学嘅问题……  

2012-04-08 09:32:07|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
其实我觉得大陆啲人名都好俗。一堆冇文化嘅共产党人将自己49、50年出生嘅仔女命名为”爱党“”建国“”胜利“……一堆有知识冇文化嘅人将自己80年代出生嘅仔女按港台师奶戏嘅角色名起名,于是一堆”嘉X““X锋”(之前网上流行过一张帖“8、90后肯定有过嘅同学嘅名”就系因为呢个原因)或者好直白噉取汉字字面意思,例如”静“啦”雅“啦”“毅”啦“伟”啦……一堆迷信嘅父母将自己嘅仔女命名为”鑫森淼焱垚“……有啲combination例如“火”+“伟”=“炜”啦,“女”+“静”=婧啦……

以后有机会嘅话,帮自己甚至其他人嘅后代起名,我一定会用翻四书五经里面嘅典故——中华文化圈一直以嚟嘅命名方式。
例如,蒋介石,”介石“、”中正“都系源于《周易·豫卦》:「介于石,不终日,贞吉。」《象》曰:「不终日贞吉,以中正也。」
又例如日本近代一堆天皇嘅年号:
”平成“源于《史记·五帝本纪》:「父义,母慈,兄友,弟恭,子孝,內平外成。」以及《尚书·大禹谟》「俞!地平天成,六府三事允治,万世永赖,时乃功。」
”昭和“源于《尚书·尧典》:「百姓昭明、协和万邦。」(协和中学、协和医院个”协和“都系出自呢度)
”明治“源于《易经》:「圣人南面而听天下,响明而治」
等等等等
全部有根有据有意思有长辈嘅寄托,噉未几好!

而家啲年轻父母喺子女起名方面系放多咗心思市面上啲帮人起名嘅机构,全部都系按照五行风水时辰八字嚟起,迷信到死,一啲国学素养都冇!(你系迷信就迷信道去到”介石“嗰个程度,噉就变咗素养了)

虽然自己都冇乜国学素养,不过正因为如此觉得自己好唔掂!以后要揾机会正式学下四书五经!

不过其实自己都有见过一啲国学章句好适合用嚟起名,例如电视剧《新三国》取《诗经》:「静女其姝,俟我于城隅。」叫做”静姝“啦;再例如《keroro军曹》里面取《诗经》:「桃之夭夭,灼灼其华。」叫”桃华“(呢个有可能系巧合)啦,呢个就俗啲,不过按照诗句意思其实叫”桃夭“、”灼华“仲好……诗经因为系收录春秋时期N国歌词,冇四书咁多大条道理,用词温润,好多适合做女仔名……

我都知呢篇嘢好幼稚以后睇翻肯定会笑,不过喺呢度我记录低我从今要立志研读国学,不求做学问啦紧系,单纯系为咗陶冶性情提高素养……起码唔会令到我啲后代谂起自己个名嘅由来,会学似我自己咁纠结……

最后例牌屌政府,中小学教材咁多垃圾文章,加多啲国学素材入去啦顶!

p.s.讲开国学与命名,我好欣赏近代日本人嗰种学贯中西嘅翻译,例如“形而上学”、“经济”呢啲翻译全部源于四书五经对应嘅词句,真心膜拜!
  评论这张
 
阅读(495)| 评论(8)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017