注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

No pain no gain

建筑设计>>hjl891212 flickr>harrywong891212

 
 
 

日志

 
 
关于我

lifestyle 建筑 设计 摄影 大混集

网易考拉推荐

人生  

2008-07-21 00:33:15|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

晚上放工,逛咗阵,买咗啲嘢,10点几返到屋企.

喺楼下大堂见到老窦老母喺度打电话,我就知道系喺度忙紧我升大嘅事了.

入到屋,喺个玄关度妈咪就同我通咗通气,跟住老窦倾完电话入嚟,就开始同我倾偈。

讲咗好多好多....有同我分析今次我升大嘅形势,有同我讲到万一落榜后嘅打算,有同我讲喺大学我应该点样做,有同我讲我应该点样计划我嘅人生......

老窦好多朋友、同事嘅仔女,都比我大,佢哋嘅前进路径,全部都成为我嘅参考例子。

老窦自己本身嘅一生,都有好多经验系值得我学习。

人一生,一定要争一啖气。一次衰咗,冇关系,但唔可以“FIE FIE 流”,只要你唔满足,觉得唔服气,就应该想尽办法争一口气。一次失手,之后可以做好多嘢嚟弥补,过程唔仲要,只要你最后成功咗,人哋就唔会睇你曾经嘅失败。

所以,无论今次我成功与否,我都要重新审视下我自己。要为自己制定一个人生目标,一个人生计划,并为之而奋斗。若干年后,当我们再聚首,我唔会因为今次嘅困境而畁人睇低,我要使自己被求求其其混过四年的人羡慕,我要有一个奋斗嘅人生,我要享受成功嘅喜悦!

听日,就系得知结果之时,无论成功与否,大家放长双眼,4年后见!

 

  评论这张
 
阅读(64)| 评论(1)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017